Mengenal Masjid Raya Nur Alam Pekanbaru Riau

Sultan Abdul Jalil Shah di tahun 1762 memindahkan kerajaan Amaludin dengan iikuti oleh dibangunnya kerajaan pusat dari Istana Raja dan juga di bangun masjid. Masjid yang dibuat dinamakan masjid Alam mengambil nama Sultan Amaludin di waktu. Sultan Amaluddinsyah digantikan oleh anaknya Tengku Muhammad Ali gelaran Sultan Muhammad Ali Abdul Jalil Mua`zzamsyah (1766-1779) di bawah pemerintahan beliau, Bukit Senapelan berkembang maju.

Sultan Muhammad Ali pmembangun pasar dengan nama Pasar Baharoe` istilah yang menjadi lahirnya Pekanbaru hari ini (23 Jun 1784)).
Dengan semakin banyaknya penduduk Pekanbaru (Pekanbaru) , masjid Alam tidak dapat menampung jemaah untuk berdoa dalam jumlah besar. Perbincangan telah dijalankan oleh Muhammad Ali Yasid Presiden Sultan Datuk empat suku disepakti untuk membesarkan Masjid Alam.

Empat tiang bersama-sama disediakan oleh Datuk empat suku (lima puluh, tanah rata, pantai dan Kampar Pole Ibu bapanya memberi Presiden Sayid, kerja ini dilakukan oleh syarikat. Kubah ini disediakan oleh Sultan Muhammad Ali, ia melambangkan kesedaran damai antara kerajaan, penyelidik, adat dan rakyat. Namun pada saat itu belum ada yang namanya jam masjid digital sebagai penanda sholat.

Sebagai kerajaan Sultan Tengku Udo dibergelarkan Assyaidinsyarif Sayid Ali Saifuddin Abdul Jalil (1784-1810) pusat Kerajaan Siak dipindahkan ke yang tinggi kecil bandar (bandar Siak hari ini) Sampura hari pentadbiran beliau, masjid menerima breezeway yang digunakan sebagai tempat penetapan untuk jemaah Walaupun kerajaan diraja terakhir Sultan Syarif Kasim Sultan Siak Sani (Sultan Kasim II) pada tahun 1946, beliau telah memperluaskan bangunan Grand Mosque.

Setelah bangunan masjid itu selesai, dan meningkatnya jumlah jamaah, maka di umumkan bahawa nama masjid boleh menggunakan nama lama atau nama baru yang Masjid Anur`Alam atau Masjid Sultan atau Masjid Grand atau Masjid Besar. Tetapi nama itu diteruskan hari ini Anur`Alam Mesjid Raya Pekanbaru. Walaupun pemimpin-pemimpin perubahan musim datang dan pergi, tetapi Masjid Nur` Alam masih berdiri kukuh dan megah. Setiap hari, masjid lama sentiasa penuh dengan orang melawat bukan sahaja di bandar Pekanbaru. Mereka juga datang dari tempat lain di New York, selain daripada ibadah mereka datang juga mendapatkan masjid Sultan Nur. Masjid ini dikenali sebagai tambahan kepada Masjid Pekanbaru bandar, juga dikenali sebagai masjid bersejarah (Ash / MORA).